Deze vraag krijg ik elke dag

Deze vraag krijg ik elke dag

Sinds ik vorige week op de socials een bericht plaatste over mijn beëdiging krijg ik elke dag wel een vraag over ‘Hoe het zit…’. Want ik was toch geen lid van de gemeenteraad? Doordat het CDA Apeldoorn maar twee van de vijf zetels overhield? Hoe kan het dan dat ik toch ben benoemd? Hoe werkt dat nou dat ik onderdeel van de fractie ben? Het antwoord is simpel: ik ben fractievertegenwoordiger.

Maar wat is dat dan? Fractievertegenwoordiger?

foto: Johannes Rutgers – embed via de Stentor

Ik snap dat het wel lastig is, zeker als je het niet elke dag volgt. Een fractie van een gemeentelijke politieke partij zoals het CDA Apeldoorn is niet altijd groot genoeg om alle stukken en vergaderingen voor te bereiden of bij te wonen. Simpelweg omdat partijen in de raad kleiner worden. Kijk in Apeldoorn ook naar Forum voor Democratie of 50+. Zij hebben allebei maar één raadszetel, maar moeten ook overal aan meedoen. Dat is in je eentje onmogelijk. Daarom wordt een fractie van een partij uitgebreid met maximaal drie fractievertegenwoordigers. Zo kun je toch al het werk verzetten met de mensen in de fractie én ook alle vergaderingen bijwonen.

Wat is het verschil met een raadslid?

Er zijn niet heel veel verschillen. Je doet ongeveer hetzelfde werk. Je start initiatieven in Apeldoorn, controleert de ontwikkelingen bij het college van Burgemeester en Wethouders en stelt wijzigingen (amendementen) voor, dient verzoeken in (moties) of stelt vragen over bepaalde onderwerpen. Een raadslid voert echter het debat in de maandelijkse gemeenteraadsvergaderingen en heeft stemrecht in de raad. Dat heb je als fractievertegenwoordiger niet. Je mag alleen meedoen in het debat bij de voorbereidingen. In Apeldoorn heet dat de Politieke Markt Apeldoorn (PMA) en die is bijna elke donderdagavond. Je kunt dit altijd volgen via video of zelf aanwezig zijn in het gemeentehuis.

En waarom moet je dan beëdigd worden?

Je hebt dezelfde rechten en plichten als een raadslid. Je wordt alleen niet structureel betaald als een raadslid. Maar omdat je alle stukken van de gemeente Apeldoorn kunt inzien (ook de niet-openbare stukken) moet je wel beloven dat je daar integer mee om gaat. En dat je je houdt aan de wet. Daarnaast staat in de eed dat je geen dingen aanneemt van anderen of dingen belooft aan mensen die niet eerlijk zijn. Dat wordt in sommige gevallen wel ondermijning genoemd.

En je komt dus niet in de raad?

De kans om in de komende jaren in de gemeenteraad te komen is erg klein. En dat is niet erg. In 2026 heeft het CDA Apeldoorn een nieuwe kans. En ik ga erg mijn best doen om dan onze fractie groter te maken. Meer zetels te halen. Onze huidige raadsleden Jan Dirk van der Borg en Alinda Fredriks vertrouw ik de zetel 100% toe. Alleen als zij allebei zouden stoppen heb ik een kans op een zetel, maar dan wacht ik liever even af. Het is een mooie leerschool, waarbij ik van hen beiden veel kan leren.

En als je nog vragen hebt?

Stel ze dan gerust. Dat kan via allerlei manieren. Op de homepage van deze site zie je alle sociale media kanalen waar je me op kunt vinden en benaderen. Natuurlijk kun je ook gewoon een bericht achterlaten bij het contact onderdeel onderaan de homepage. Bedankt voor jullie vragen!

Gepubliceerd door Hans van Gerrevink

1969, Apeldoorner van geboorte en in hart en nieren gebleven. Al 25 jaar woonachtig in Osseveld-Oost. Opgegroeid met de kernwaarden van het CDA in de Apeldoornse Metaalbuurt. Enthousiast en energiek. Mantelzorgt voor moeder. Klimaatburgermeester, aanvoerder, hardloper en verbinder.