Vuurdoop!

Vuurdoop!

Vanavond was het zover. Ik mocht voor het eerst het gesprek voeren met het college, vertegenwoordigd door de wethouder, in de Politieke Markt Apeldoorn (PMA). Dat is toch best wel spannend zo’n eerste vuurdoop. Hoe gaat dat nou zo’n politieke markt? En wat vond ik er van?

Voorbereiden

Natuurlijk heb je als fractievertegenwoordiger lang niet overal verstand van. Het geagendeerde onderwerp van vanavond gaat over ‘Bomen in Apeldoorn’. Gelukkig zijn alle stukken door de gemeentelijke organisatie goed voorbereid en krijg je die van tevoren. De stukken ontvang je allemaal digitaal en kun je, wanneer je wil, doorlezen. De omvang varieert van enkele tientallen pagina’s tot soms wel honderden pagina’s. Een goede voorbereiding is dus wel nodig. Leestijd ook! Gelukkig had ik voor deze vuurdoop een redelijk overzichtelijk aantal stukken met een beperkt aantal pagina’s.

Standpunt bepalen

Vervolgens is het belangrijk om te bepalen wat wij daar als CDA Apeldoorn fractie van vinden. Hoe kijken wij naar Bomen in Apeldoorn. Wat vinden we van de stukken die zijn opgeleverd en welk besluit of input wordt gevraagd. Dat bespreken we vooraf in de fractievergadering. Het standpunt van het CDA Apeldoorn dat ik ga verwoorden moet passen bij de uitgangspunten van Apeldoorn, bij de uitgangspunten van het CDA Apeldoorn en moet ook helder, duidelijk en niet te uitgebreid zijn. Er is immers maar beperkte tijd om je standpunt kenbaar te maken in de PMA. Zeker als er nog 13 andere partijen ook een punt willen maken.

Overleg

Soms overleg je nog even met de samensteller (de gemeentelijk ambtenaar) van de stukken die je hebt gekregen. Zo ook in dit geval had ik contact over een paar onderwerpen in de documenten die we hadden gekregen. Op die manier hoef je geen vragen of oordelen te geven over zaken die je niet weet of niet duidelijk zijn. Het antwoord komt over het algemeen vrij snel en kun je dan gelijk meenemen in dat wat je bij het onderwerp wilt zeggen. Of welk besluit jouw voorkeur heeft.

De PMA

En dan is het zover. Je mag eindelijk, namens de inwoners van Apeldoorn, namens het CDA Apeldoorn deelnemen aan het gesprek. De vuurdoop waar ik het over had. Best bijzonder. Dat jij wat kunt meegeven aan de wijze waarop het college de toekomst van bomen gaat beschrijven. Het beheer, de ontwikkeling en het onderhoud.

Maar ook de regels, het maatwerk of de wijze waarop je als inwoner van Apeldoorn met bomen moet omgaan. Kapvergunningen of niet.

Mening van het CDA Apeldoorn

Met de fractie hebben we het standpunt bepaald dat ik als tweede spreker van de avond mocht geven. Ik liet me verleiden om het korter – en bescheidener – te doen dan ik wilde. Mijn eerste bijdrage had dus net iets beter gekund. Maar ja. Het blijft een vuurdoop.

Ik heb aangegeven dat:

  • Het CDA Apeldoorn bomen en groen een belangrijke onderdeel van de gemeente Apeldoorn vindt en dat dat zo moet blijven;
  • We wensen dat de opgaven in balans met elkaar worden uitgewerkt. Dus de energietransitie, de woonagenda, toerisme etc. Het is soms moeilijk om keuzes te maken. Ook in kleiner persoonlijke situaties als bomen schaduw op zonnepanelen werpen;
  • We willen graag dat gekeken wordt naar innovatieve oplossingen voor het ontwikkelen van bomen in de stad. We kijken dus naar voorbeelden van het verticale bos in Eindhoven;
  • We zijn voorstander van het scenario C waarin maatwerk mogelijk is. Maar wel met duidelijke normen of kaders. Zodat voor iedereen duidelijk is waarop we ons baseren.

Het was mooi dat ik de meningen van enkele mensen en buren die ik sprak nog kon meenemen, dat ik op Instagram een korte enquête had gehouden én dat ik tijdens de campagne ook al over bomen had gesproken met mensen in de wijk de Maten. Alles is meegekomen. Alles is meegenomen.

Conclusie

Ik ben tevreden. Niet met alles, maar tevreden. Ik heb ook fijne tips en feedback gekregen. En veel geleerd. Gezien hoe het werkt. Gelukkig was ik niet de enige die zijn vuurdoop had. Er waren meer nieuwelingen in deze PMA en zelfs een kersverse wethouder met ook zijn eerste deelname aan dit debat in die rol.

Mocht je interesse hebben, kijk gerust de PMA eens na, hij is altijd na te kijken op de gemeente site. En als je dan tips hebt voor me? Dan hoor ik het graag!

Gepubliceerd door Hans van Gerrevink

1969, Apeldoorner van geboorte en in hart en nieren gebleven. Al 25 jaar woonachtig in Osseveld-Oost. Opgegroeid met de kernwaarden van het CDA in de Apeldoornse Metaalbuurt. Enthousiast en energiek. Mantelzorgt voor moeder. Klimaatburgermeester, aanvoerder, hardloper en verbinder.