Mensenwerk

In de afgelopen periode leer ik continu nieuwe dingen. Net als je denkt dat je met 52 jaar levenservaring zomaar kunt instappen in het raadswerk, is duidelijk aangetoond dat dát niet zo is.

En het is leuk om dingen te leren. Samen met een groep nieuwe mensen. Mijn kennis verbreden van het proces waarin ik het raadwerk ga uitvoeren.

Zo zit ik vandaag in een opleiding van de CDA Academie waarin de kennis van het Nederlands debat instituut aan ons wordt overgebracht. Mensen die mij goed kennen weten dat ik een fan ben van een goede sterk gevoerde discussie. Maar ik besef me dat een discussie in het bedrijfsleven anders wordt gevoerd dan in het publieke debat in de raad.

Het is prachtig om te zien dat er zo vele vormen van inhoudelijke argumentatie en redeneringen zijn. Te gebruiken in diverse vormen en varianten. Afhankelijk van je publiek, mede-sprekers of interviewers. Ik leerde over Ethos, Pathos en Logo’s. Oude Griekse begrippen uit de tijd van Aristoteles die nog steeds waarheid zijn.

Ik kreeg feedback van de verschillende andere nieuwe of ervaren raadsleden tijdens de opleiding en mocht tips gelijk in de praktijk brengen. De verrassende wendingen in de oefen-debatten dragen daar aan bij.

Trainen is nodig

Oefening baart kunst. Gebruik je talent. Ik ben er enthousiast over. Het is fijn dat in de gemeentepolitiek er een stelsel van regels en richtlijnen zijn om het debat te sturen. Zo voorkomen we ontsporingen en chaos en blijft het gesprek constructief. Iets waar we met elkaar zuinig op moeten zijn. Het gebeurt op dit moment te vaak dat het inhoudelijke debat wordt gekaapt door populistische one-liners gevuld met drogredenen. Ik voorkom dat en wil daar vooral geen onderdeel van zijn. Dit is niet de manier waarop een CDA’er een discussie voert. Ik sluit van nature meer aan bij de verbindende rol die het CDA vanuit de kernwaarden nastreeft. Het resultaat is dat ik vandaag heb ik geleerd hoe dat op een overtuigende wijze kan.

En bovenal is zichtbaar dat debatteren mensenwerk is. Waarin je soms niet uit je woorden komt en het zoeken naar valide argumenten net iets langer dan gewenst duurt.

Geef elkaar wat meer ruimte. Als we dat nu leren is het raadwerk veel leuker en aantrekkelijker. Ook voor onze inwoners.

Gepubliceerd door Hans van Gerrevink

1969, Apeldoorner van geboorte en in hart en nieren gebleven. Al 25 jaar woonachtig in Osseveld-Oost. Opgegroeid met de kernwaarden van het CDA in de Apeldoornse Metaalbuurt. Enthousiast en energiek. Mantelzorgt voor moeder. Klimaatburgermeester, aanvoerder, hardloper en verbinder.