CDA Saai?

CDA Saai?
Illustratie: Istock/FD Studio

Als ik mensen moet uitleggen waarom ik heb gekozen voor het CDA verwijs ik ze vaak naar het gedeelte van mijn site waar ik dat uitleg. Hoe ik er ben beland en waarom dat zo goed past. En saai? Nee hoor!

Vervolgens wordt er gezegd: “Maar het CDA is toch veel te saai voor jou? Jij bent altijd zo energiek en enthousiast?!”. En daar gaat het mis. Ik zie dat veel van mijn vrienden, kennissen en collega’s mogelijk niet zichtbaar als ‘saai’ vertalen. Bescheiden als kleurloos opvatten en het gebrek aan populisme zelfs als slaapverwekkend.

Gelukkig kan ik daar de juiste argumenten tegenover stellen. Het gaat immers niet om de one-liners die het journaal halen. De zoveelste rel die je ontketend of het opeisen van een prestatie die eigenlijk door een ander behaald was.

Wat telt er nu echt?

Gisteren zag ik een partij met trots melden dat zij het meest actief waren geweest. Gemeten aan het aantal moties, vragen en amendementen die waren ingediend. Op zich een prima prestatie waarbij het aan inzet niet ontbreekt. De echte vraag is echter: Wat was het effect van die moties. Welke zijn aangenomen, welke amendementen overgenomen en welke vragen hebben geleid tot nieuwe inzichten?

Het doen van voorstellen of het stellen van vragen is geen prestatie op zich. Het succesvol laten uitwerken van voorstellen, de juiste vragen stellen waardoor waardevolle inzichten of de juiste tegenkracht blijken. Dat is waar het CDA voor staat.

Als ik vertel aan iedereen die ik ken dat ‘bescheidenheid’ nog altijd de mens siert, een stille kracht is, dan ben ik blij dat het CDA daar juist in uitblinkt. Dat we niet kiezen voor populistische grensdebatten, klinkende maar nutteloze uitspraken of het veroordelen van de ander.

Het is fantastisch om juist te kunnen verbinden vanuit de kern. Met kennis aan het gesprek beginnen. Echt te luisteren en begrijpen. Daardoor kom je samen verder. En dat is een mooie eigenschap van het CDA. Dan neem ik het maar op de koop toe dat dat soms, ja, er een beetje saai kan uitzien… Of zelfs onzichtbaar.

De top 12 van het CDA in Apeldoorn

Gepubliceerd door Hans van Gerrevink

1969, Apeldoorner van geboorte en in hart en nieren gebleven. Al 25 jaar woonachtig in Osseveld-Oost. Opgegroeid met de kernwaarden van het CDA in de Apeldoornse Metaalbuurt. Enthousiast en energiek. Mantelzorgt voor moeder. Klimaatburgermeester, aanvoerder, hardloper en verbinder.