“Geen haat in de raad”

“Geen haat in de raad”

In de afgelopen week werd de lokale fractie door BNR nieuwsradio benaderd met de ‘suggestieve’ vraag of we in de Apeldoornse raad zouden willen samenwerken met een partij als Forum voor Democratie of PVV. Mede ook vanwege de opstelling van de partijen in Den Haag die eigenlijk kozen voor uitsluiting. Al schrijft Trouw daar ook een prima stuk over. Nu hebben meer dan 120 CDA lijsttrekkers een grens getrokken met het manifest “Geen haat in de raad”.

Als CDA Apeldoorn kijken we daar zeer genuanceerd naar. In ons programma staat duidelijk ‘iedereen telt mee’. Daarnaast is de CDA vanuit haar kern ook altijd de partij die college of raad wenst te verbinden. Niet polariseren.

bron: CDA Apeldoorn website

Het is daarom nog wat vroeg om te reageren. We kennen immers de mensen van FvD niet en hebben ook geen zicht op het programma. Het vaststellen van gezamenlijke belangen, overeenkomsten of verschillen is daarmee vrijwel onmogelijk. En pas na de verkiezingen kun je meer zien over datgene wat de kiezer wil. Die kun je natuurlijk ook niet zomaar negeren.

bron: Wikimedia Commons

Wat wel duidelijk is, is het manifest dat vandaag is verstuurd. “Geen haat in de raad” is het credo dat het CDA graag duidelijk wil maken. Vanzelfsprekend willen we dat ook niet in de tweede kamer. We maken ons sterk voor het voorkomen van spektakelpolitiek waarin raadsleden persoonlijk worden aangesproken met termen als ‘knettergek’, ‘tribunalen’ of andere minder vriendelijke woorden. Met name in campagnetijd is het gemakkelijk om de ander weg te zetten.

In Apeldoorn

Het CDA Apeldoorn zet in op een Apeldoornse samenleving met: minder ik, meer wij. Minder schreeuwen, meer samenwerken. Een samenleving waar we omzien naar elkaar als goede buur, vrijwilliger of mantelzorger. Waar solidariteit en saamhorigheid geen ouderwetse waarden zijn, maar het fundament van een sterke samenleving.

Het is daarbij prachtig als er wat meer aandacht is voor juiste deze elementen in plaats van de hufterigheid, bedreigingen en verdachtmakingen. Al is dat wellicht wat minder nieuwswaardig.

Misschien kan dat ook wel onderdeel zijn van het nieuwe bestuursakkoord in Apeldoorn? Het nieuwe besturingsmodel waar iedereen over praat? Een klein beetje meer fatsoen en oog voor elkaar en geen scheldpartijen die niets bijdragen.

Het CDA nodigt alle partijen uit – ook de ‘usual suspects’ – om het manifest te ondertekenen. Dan worden het vier fantastisch productieve jaren. Ik verheug me er nu al op.

Gepubliceerd door Hans van Gerrevink

1969, Apeldoorner van geboorte en in hart en nieren gebleven. Al 25 jaar woonachtig in Osseveld-Oost. Opgegroeid met de kernwaarden van het CDA in de Apeldoornse Metaalbuurt. Enthousiast en energiek. Mantelzorgt voor moeder. Klimaatburgermeester, aanvoerder, hardloper en verbinder.