Is er een foute keuze

De foute keuze

In de afgelopen weken sprak ik regelmatig met inwoners van de gemeente Apeldoorn. Tijdens gesprekken op winkelcentra, in de buurt en zelf ook met in Apeldoorn wonende collega’s op het werk. Het is heel verhelderend om terug te krijgen hoe naar de lokale politiek wordt gekeken. Al is het maar om een foute keuze te voorkomen.

Vertrouwen

Veel mensen die ik aanspreek geven aan dat ze de verbinding met de politiek wat kwijt zijn geraakt, het vertrouwen hebben verloren. Het gevoel dat er alleen maar een foute keuze is. Gelukkig blijkt als je even verder praat dat er vooral veel betrokkenheid is en dat juist lokaal de verbinding groot is. De mening is vooral beïnvloedt door veel minder goede voorbeelden in de tweede kamer, veel one-liners die in het nieuws zijn getoond. En tijdens de corona-crisis is niet altijd even duidelijk gecommuniceerd. We zijn elkaar wat kwijtgeraakt.

Wat ik wil

Als ik zie waarom mensen afgehaakt zijn begrijp ik ze maar al te goed. Ik snap dat de voorbeelden niet altijd even netjes zijn geweest. Ik zie dat de ambtelijke manier waarop sommige dingen moeten worden uitgewerkt niet altijd even makkelijk te volgen zijn.

Immers de gemeente moet aantoonbaar maken dat de juiste juridische procedures worden gevolgd. Het is niet anders. Dat voelt niet altijd snel en zeker niet altijd efficiënt, maar wel wettelijk in orde. En met alle mogelijke WOB verzoeken moet het natuurlijk waterdicht zijn.

Wat ik wil is de dingen die besproken worden weer dichter bij de mensen brengen. Beter uitleggen wat we aan doen zijn, hoe het proces dat we met elkaar doormaken er uit ziet en wat de verwachtingen daarin kunnen zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Ook als je het een keer niet eens bent met elkaar. Want ook dan kun je nog steeds met respect en constructief met elkaar in gesprek.

Communiceren

Wat ik dus zie is dat de gemeente het beter kan uitleggen. Minder ingewikkeld. Soms verwachten we ook een beetje te veel van de ander. Dat iedereen zichzelf digitaal kan redden, dat brieven altijd gemakkelijk kunnen lezen. Daar moeten we niet van uit gaan.

Miles Burke – Unsplash

Dus als je wilt voorkomen dat mensen denken dat een partij een foute keuze is dan moet je zorgen dat je met elkaar in contact blijft. Niet alleen nu tijdens de verkiezingscampagne, maar vooral in de jaren daarna. En dat ga ik doen. Want in Apeldoorn zijn bij de 15 deelnemende partijen eigenlijk niet veel foute keuze partijen. De enige echt foute keuze is om niet te gaan stemmen.

Mag ik dus op jou rekenen?

Gepubliceerd door Hans van Gerrevink

1969, Apeldoorner van geboorte en in hart en nieren gebleven. Al 25 jaar woonachtig in Osseveld-Oost. Opgegroeid met de kernwaarden van het CDA in de Apeldoornse Metaalbuurt. Enthousiast en energiek. Mantelzorgt voor moeder. Klimaatburgermeester, aanvoerder, hardloper en verbinder.