Iedereen is lokaal

Iedereen is lokaal

Laat je niet gek maken. Laat je niet foppen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen kun je alleen maar lokaal kiezen. Het is jammer dat die discussie uiteen wordt getrokken in twee kampen, partijen met een landelijke vertegenwoordiging en partijen met de term ‘gemeente’ of ‘lokaal’ in de naam. Het is namelijk niet waar. Alle verkiesbare kandidaten wonen namelijk in de gemeente waar ze in de raad willen komen. Iedereen is lokaal.

embedded via: Indebuurt

Ik zal dan ook gelijk het misverstand uit de wereld helpen dat we met twee verschillende agenda’s werken. De lokale partijen en de lokale afdelingen van landelijke partijen werken in je gemeente aan dezelfde dingen. Ze hebben dezelfde opgave, dezelfde bevoegdheden. Dus denk niet dat een lokale partij meer of andere aandacht heeft voor de gemeente. Een lokale afdeling van het CDA Apeldoorn doet exact hetzelfde. Iedereen is lokaal.

Een slogan als ‘minder Den Haag in Apeldoorn’ is dus vrij zinloos. Enerzijds omdat dat vrijwel onmogelijk is als een zeer groot deel van je budget rechtstreeks uit Den Haag afkomstig is. Anderzijds is het niet aan de orde in de gemeentelijke agenda, want de raad is het hoogste orgaan in Apeldoorn. Niet de kamer, niet een landelijke partij.

Lokale partijen trekken soms ook een wat ‘te grote broek’ aan. Willen graag afwijken van landelijk beleid, van landelijke wetgeving. Wetend dat dat niet mogelijk is, proberen ze de kiezer daarmee wel over een streep te trekken. Een streep die echter vrijwel nooit zal leiden tot een uitkomst die de kiezer alsnog tevreden zal stellen. Want iedereen is lokaal. Den Haag bepaalt hier niet meer dan we wensen.

Het voordeel van een lokale afspiegeling van een landelijke partij is wel dat er gedeelde kernwaarden zijn. Dat de basis bij elke afdeling vanuit dezelfde normen is geformeerd. Dat is een houvast. Dat maakt het CDA Apeldoorn ook zo bestendig en koersvast. Bescheiden, maar aanwezig.

Daarnaast beschikken we over een wetenschappelijk instituut, een opleidingscentrum, kennis-centra voor het ontwikkelen van beleid. Dat beleid kan door de lokale afdeling weer worden verder gebracht naar het eigen gebied. In stad én dorp. Een groot voordeel ten opzichten van het wiel bij elke lokale partij weer opnieuw uitvinden.

Iedereen is lokaal. Onthoud dat alsjeblieft als je gaat stemmen. Laat je niet verleiden tot zaken die anders worden voorgesteld. Ik woon al m’n leven lang in Apeldoorn, 25 jaar in de wijk waar ik nu woon. Nu op plek vier van de CDA Apeldoorn kandidatenlijst. Hoe lokaal wil je het hebben? Al onze 32 kandidaten? Iedereen is lokaal. Dus stem lokaal: Stem CDA Apeldoorn, lijst 3 nummer 4. Stem Hans van Gerrevink.

Gepubliceerd door Hans van Gerrevink

1969, Apeldoorner van geboorte en in hart en nieren gebleven. Al 25 jaar woonachtig in Osseveld-Oost. Opgegroeid met de kernwaarden van het CDA in de Apeldoornse Metaalbuurt. Enthousiast en energiek. Mantelzorgt voor moeder. Klimaatburgermeester, aanvoerder, hardloper en verbinder.