De politieke markt Apeldoorn

De agenda voor 12 mei
De politieke markt Apeldoorn (PMA)

Op 12 mei mag ik voor het eerst live ‘meedoen’. Aan de Politieke Markt Apeldoorn (PMA). Daarom was mijn benoeming ook van belang. Tijdens deze openbare vergaderingen – die live kunnen worden meegekeken via internet – wordt de besluitvorming voor de Gemeenteraad voorbereid. De raadsvergadering vindt gemiddeld één keer per maand plaats. De meeste vergaderingen zijn toegankelijk voor publiek en tijdens de voorbereidende PMA’s kun je gebruik maken van de mogelijkheid om mee te praten door ‘inspreken’. Je krijgt dan spreektijd tijdens het onderwerp.

Wat staat er op de agenda op 12 mei?

Op de politieke markt worden vaak meerdere onderwerpen tegelijk besproken in aparte ruimtes. Daarom worden de leden van de fractie verdeeld over de vergaderingen en onderwerpen. De agenda van 12 mei heeft de volgende onderwerpen:

  • Bomen in Apeldoorn
  • Een verklaring over het zonnepark bij het Woudhuis aan de A50
  • De verkeerssituatie langs het kanaal Zuid

Ik mag het debat voeren over de startnotitie Bomen in Apeldoorn. Een onderwerp dat in eerste instantie wat suf kan klinken, maar het belang van bomen is groot. Kijk maar eens naar bijgaande film als je tijd hebt.

Bomen in de politieke markt

Want als het over de bomen in Apeldoorn gaat zijn er daar 2 miljoen van. Voor elke inwoner meer dan 10 stuks. Niet allemaal in de stad, immers de Veluwe en de dorpen zijn grootaandeelhouder, maar toch staan er zo’n 70.000 ook in de stad. En dat moet eigenlijk beter.

Bomen in elkaar ‘vergroeid’ in het Oranjepark (Embedded via: IndeBuurt)

Bomen zijn van belang voor het absorberen van warmte, het opnemen van CO2 en afgeven van zuurstof, het geven van schaduw én bomen zijn vaak mooi. Zeker de duizenden bomen die 80 jaar of ouder zijn. En bomen voegen waarde toe in biodiversiteit, waarbij meer bomen niet altijd beter is. Want bomen moeten ook de ruimte hebben om te groeien, ouder te worden en elkaar niet in de weg te zitten.

Nadelen van bomen?

Je verwacht het misschien minder, maar bomen kennen ook nadelen. Als ze bijvoorbeeld zorgen voor overlast in je tuin, vergroeien met elkaar tot een cluster of als ze dreigen om te vallen op je huis. Dan zijn ze een gevaar voor de omgeving.

Bomen kunnen ook vervelend zijn als zo hoog worden dat ze continu zorgen voor schaduw op je net geplaatste zonnepanelen. Daarmee werken ze net weer tegen de energietransitie.

Tenslotte zijn bomen ook vaak onderwerp van discussies. Tussen buren onderling en tussen de gemeente en inwoners die overlast ervaren. Het kappen van bomen is immers over het algemeen aan wat regels gebonden, al zijn die wel soepeler dan in het verleden. Er zijn kapvergunningvrije gebieden en kapvergunningplichtige gebieden. Hoe dat zit, kun je hier zien.

Maar wat vind jij?

De planning is om het hele plan voor de ontwikkeling en behoud van bomen in Apeldoorn eind van dit jaar klaar te hebben, waarbij je als inwoner van Apeldoorn in het najaar kan inspreken. Dat lijkt heel ver weg, maar voor die tijd wordt natuurlijk wel overal input opgehaald. Dus ik ben heel benieuwd naar jouw mening. Moeten bomen de skyline van Apeldoorn (blijven) bepalen? Ben je voor meer of minder bomen, heb je last van bomen, of wil je graag een groenere buurt?

Laat je reactie gerust hieronder achter. Ik neem het volgende week mee in het debat of op een ander moment als dat beter is. Dan wordt jouw mening nu al gehoord!

Mijn reactie voor de politieke markt

Een reactie wordt altijd meegenomen. Ook na 12 mei. Laat gerust je mening dus achter. Persoonsgegevens zijn niet nodig.

Bomen zijn voor mij(vereist)

Gepubliceerd door Hans van Gerrevink

1969, Apeldoorner van geboorte en in hart en nieren gebleven. Al 25 jaar woonachtig in Osseveld-Oost. Opgegroeid met de kernwaarden van het CDA in de Apeldoornse Metaalbuurt. Enthousiast en energiek. Mantelzorgt voor moeder. Klimaatburgermeester, aanvoerder, hardloper en verbinder.