Christendemocratie – dood of springlevend?

Christendemocratie – dood of springlevend?

Zoals ik in Vlog #9 aangaf, deel ik mijn inspiratie van zaterdag 2 juli 2022. Een dag waarin ik aanwezig was op een bijeenkomst van het CDA in ‘Hart van Holland’ in Nijkerk. Het thema: “De Dag van de Christendemocratie”. Ik had in eerste instantie dezelfde twijfel die jij nu hebt als je de naam van de dag leest. Wordt dat een soort EO-geladen dag? Of wordt de “C” van het CDA hier groot gemaakt? Niets is minder waar. Christendemocratie is een gedachtengoed dat al lang onder ons is. In diverse vormen en uitingen. Ook nu. Wellicht meer nodig dan ooit.

Stikstof en oppositie voeren
Foto: NOS (embedded via https://cdn.nos.nl/image/2022/07/02/874723/1024x576a.jpg)

De dag begon echter al in de ochtend, toen het nog in het geheel niet ging over Christendemocratie. Er was – als onderdeel van een reeks – eerste een sessie waarin de landelijke partijleiding in gesprek zou gaan over stikstof. Het resultaat daarvan is ruim uitgemeten in de media. Het standpunt van het CDA is daarbij door Derk Boswijk duidelijk gemaakt. Ook het CDA Apeldoorn steunt dit standpunt, maar staat tevens achter de aanpak van de provincie Gelderland, waarin gedeputeerde Peter Drenth al sinds 2019 bezig is met het uitvoeren van de plannen rondom stikstofreductie. Zonder gedwongen uitkoop.

Ik zat echter bij een opleiding van het Steenkamp Instituut van het CDA, waarin ik meer te horen kreeg over de andere rol die je als partij moet spelen in de oppositie. In tegenstelling tot de coalitie. Hoe vreemd dit ook klinkt – omdat je nog altijd het CDA Apeldoorn bent – je strategie moet echt anders. Een leerzame ochtend met diverse CDA raadsleden en wethouders met oppositie-ervaring.

Christendemocratie

Terug naar de Christendemocratie. Wikipedia geeft aan dat dit politieke gedachtengoed de basis is van veel politieke stromingen in West-Europa. Naast de sociaal-democraten en de liberalen. In Nederland is dat in haar simpelste vorm te vertalen naar bijvoorbeeld het CDA (christendemocratisch), de PvdA (sociaal-democratisch) en de VVD (liberaal). Daar zie je deze hoofdstromingen terug.

In Nijkerk werd de dag geopend door een psychologische vergelijking van de staat van Nederland in economische zin, waarin het grootste deel gelukkig is ten opzichte van de staat van Nederland in mentale zin. Waar ook veel mensen kampen met mentale problemen, de weg zijn kwijtgeraakt. Hoe krijgen we die zaken weer bij elkaar? Een oplossing zou het christendemocratisch gedachtengoed zijn.

Sammy Mahdi
Christendemocratie
foto: Bol.com (embedded via https://media.s-bol.com/L5z454x9jE6D/KZBWW4x/548×840.jpg)

Een prachtige vertolker van het gedachtengoed is de Belgische Sammy Madhi. Aanwezig in Nijkerk (samen met hond Pamuk) met zijn verhaal dat hij opschreef in het boek “Van hol naar vol”, 10 wake-up calls voor Christendemocraten.

Sammy weet een inspirerende frisse kijk op de het gedachtengoed van het CDA te leggen waarin je wordt uitgedaagd anders te denken. Waarin het verbinden, bruggen-bouwen en polderen, misschien net even te lang duurt. Waarin je dus ook als Christendemocraat moet handelen. Nieuwe concrete acties moet laten zien op veiligheid, klimaat en andere grote vraagstukken. Ik ben aan!

Afgehaakt Nederland
Christendemocratie voor afgehaakt Nederland
Kennisbank Openbaar Bestuur (embedded via https://kennisopenbaarbestuur.nl/media/258328/atlas-van-afgehaakt-nederland.jpg)

Verder op in de middag was ik bij een groepssessie met Pieter Heerma, Henri Bontenbal en Rene Cuperus. Laatsgenoemde is mede-auteur van de gepubliceerde “Atlas van afgehaakt Nederland”. In deze semi-wetenschappelijke uiteenzetting over waarom, waar en wie er afhaken bij de gevestigde partijen en zich aansluiten bij de door Cuperus genoemde ‘buitenstaander-partijen’. Cuperus en Voogd geven daarbij inzichten in de ruimtelijke spreiding van deze groepen en dragen variabelen aan die tonen hoe de profiel van de afgehaakt-gemaakte kiezers in elkaar zitten.

Hier ligt een duidelijke opdracht voor de gevestigde partijen uit de klassieke stromen. Het CDA Apeldoorn pakt vanuit haar lokale rol natuurlijk die handschoen op.

Springlevend! En meer nodig dan ooit

Dat brengt me bij de conclusie van de zaterdag. Uit alles blijkt – vanuit onze CDA kern – dat het gedachtengoed van de Christendemocraten meer nodig is dan ooit. In alle West-Europese landen zien we dat versnippering van het politieke landschap leidt tot onbestuurbaarheid. Dat polarisatie van groepen leidt tot extreem gedachtengoed en niet helpend is in het met elkaar verbeteren van de mentale staat van het land. Waardoor iedereen gelukkig blijft.

Ook Nederland kent een springlevend christendemocratisch gedachtengoed. Dat in de kern van mensen een weg naar buiten zoekt. Uiteindelijk weet ik dat iemand zich weer veilig en vertrouwd kan voelen bij het CDA. In Apeldoorn én in Nederland. Als partij hebben we het wellicht moeilijk, maar onze kern blijft altijd bestaan als randvoorwaarde voor een succesvolle samenleving. De coöperatieve samenleving. Het christendemocratisch gedachtengoed is daarom springlevend en meer nodig dan ooit.

Gepubliceerd door Hans van Gerrevink

1969, Apeldoorner van geboorte en in hart en nieren gebleven. Al 25 jaar woonachtig in Osseveld-Oost. Opgegroeid met de kernwaarden van het CDA in de Apeldoornse Metaalbuurt. Enthousiast en energiek. Mantelzorgt voor moeder. Klimaatburgermeester, aanvoerder, hardloper en verbinder.