Vuurwerkverbod, Te dure brug en Joods vastgoed. Democratie!

Vuurwerkverbod, te dure overbrugging en Joods vastgoed: Democratie!

In de raadsvergadering van de gemeenteraad in Apeldoorn bedrijven we politiek. Democratische politiek. We tonen aan dat democratie werkt, hoe pijnlijk dat soms ook is. Laat ik kort weergeven hoe de raadsvergadering die door RTV Apeldoorn “de spannendste van het seizoen is genoemd” verliep.

Pittige aanloop

Vanwege de agenda van de raadsvergadering was er al een redelijk pittige aanloop. In de voorbereidende politieke markt van 30 juni was duidelijk geworden dat er veel weerstand is tegen de forse investering in de brug ten bate van hoger onderwijs in Apeldoorn. Het CDA Apeldoorn was zeer kritisch op de onderbouwing van de onderwijsinstelling en de wethouder. Op de socials is de afgelopen week veelvuldig aandacht geweest voor de weerstand en hebben partijen hun standpunten gedeeld. Inwoners reageerden vol onbegrip. Ook op het in de Stentor gepubliceerde artikel.

Onverwachte wendingen

Gistermiddag verschijnt op de agenda plotseling een motie over het uitstellen van het vuurwerkverbod dat in de vorige raadsperiode is afgesproken. Het CDA Apeldoorn is de architect van dit verbod geweest. Met verbazing zag ik de discussie in raad ontstaan over het mogelijk uitstellen en wachten op landelijk beleid. Een grote stap achteruit en geen toonbeeld van consistent beleid.

Maar ook dat is democratie. Een nieuwe raad na verkiezingen verandert van kleur. Nieuwe meningen ontstaan en besluiten kunnen worden teruggedraaid. Hier springen we voorzichtig mee om. Het moet voor inwoners te volgen zijn. Consistent, transparant en duidelijk.

Met een kleine schreeuw van vreugde beleef ik de uitslag van de stemming. 21 raadsleden zijn tegen de motie en dus voor het vasthouden aan het vuurwerkverbod. Blij mee. Wel gaan we als raad aan de slag met de invulling van de oudejaarsavond om dit net zo’n feest te maken, maar dan hopelijk met minder incidenten, schade, slachtoffers en milieu-effecten.

Dure overbrugging

Letterlijk en figuurlijk kiest de raad voor een dure overbrugging. In het kader van de ontwikkeling van hoger onderwijs is de brug een ‘breekpunt’. De looprouten van een student moet korter.

Ondanks dat het CDA Apeldoorn een onderzoek van scholieren.com aanhaalde waarin bij schoolverlaters duidelijk was dat de keuze voor een opleiding pas op de 5e plaats de stad en bereikbaarheid bevatte, koos een meerderheid van de raad voor een tijdelijke investering van 650.000 euro ten laste van de gemeenschap.

democratie in onderzoek
bron: studiekeuzeconferentie.nl onderzoek door studiekeuze123. N=1060 (2018)

Het is voor het mij niet voorstelbaar dat een opleidingskeuze afhangt van de looproute van het station naar de opleidingslocatie. In mijn optiek hangt die af van de inhoud, de kwaliteit, de mening van andere afstudeerders of je carrière en ambitie. Dat huisvesting en bereikbaarheid meespeelt staat buiten kijf. Maar het moet niet de hoofdrol krijgen. In mijn studententijd in Groningen waren veel onderdelen van de universiteit verspreid over de stad. Niet altijd even bereikbaar en altijd met afgeladen bussen als het regende… Gelukkig zijn er 2 bushaltes in de nabijheid van het gebouw aan de Wapenrustlaan.

In een spannende stemronde waarin druk overleg bij Lokaal Apeldoorn nodig is blijkt de uitslag dat 21 raadsleden voor de investering in een tijdelijke brug stemmen. Hoe gaan sommige partijen dat uitleggen aan de achterban. Het CDA Apeldoorn blijft tegen.

democratische stemming
Sneer naar de stad

Verbazingwekkend was de bloemlezing van de VVD over wat Apeldoorn niet heeft voor studenten. In het kader van “Gelukkig in Apeldoorn” of “Apeldoorn, hoofdstad van de Veluwe” is het pijnlijk te horen dat – en ik citeer – de VVD over Apeldoorn zegt: “…wij hebben geen leuke kroegen, wij hebben geen leuk pop-evenement, of fantastische andere evenementen. Wij hebben niet datgene wat jullie zoeken op een campus. Die is er namelijk niet. Ook huisvesting is soms best wel een moeilijk probleem hierin Apeldoorn…”. Genuanceerd door de woorden prachtige stad met groen en sportevenementen bleek bereikbaarheid en veiligheid van de route daarom essentieel.

Ik vraag me af wat de kroegen op het Caterplein, Raadhuisplein en Leienplein vinden van die uitspraak. Wat de organisatie van Drakenboot festival, Maaiveld 2023 of UitInApeldoorn hebben gevonden van deze woorden. Ik word in elk geval wel blij van de mogelijkheden die Apeldoorn biedt.

Mooi gebaar

Het besluit over het gebaar dat werd gemaakt voor de joodse gemeenschap na de inktzwarte bladzijde uit de oorlog en de periode daarna is indrukwekkend. De raad heeft een zorgvuldig proces doorlopen. Daar kan iedereen tevreden over zijn. Het leed kan nooit worden hersteld, maar het herinneren kan worden gegarandeerd. Ik ben blij dat het CDA voorstel over compensatie van de al sinds 2018 gelegde gedenkstenen door de raad unaniem werd geformaliseerd door het akkoord op de raadsbrief. Ook dat is dus democratie.

Gepubliceerd door Hans van Gerrevink

1969, Apeldoorner van geboorte en in hart en nieren gebleven. Al 25 jaar woonachtig in Osseveld-Oost. Opgegroeid met de kernwaarden van het CDA in de Apeldoornse Metaalbuurt. Enthousiast en energiek. Mantelzorgt voor moeder. Klimaatburgermeester, aanvoerder, hardloper en verbinder.