F*ck the system – of toch niet?

F*ck the system – of toch niet?

In de kop stond eerst alleen het F-woord. Maar dat voelde toch wat ongemakkelijk. Dus een kleine nuance. Ik wil ook voorkomen dat mijn blogs mensen tegen de borst stuiten. Maar de zin hoorde ik wel gisteren bij mijn bezoek aan Campus Woudhuis. Samen met fractiegenoot Clariska van Hoek bezocht ik het hart van deze bijzondere samenwerkingsvorm onder de inspirerende en bezielende leiding van Jaap Berends.

Campus Woudhuis

Als inwoners van Apeldoorn Oost (Osseveld en Zonnehoeve) kennen Clariska en ik Campus Woudhuis vanzelfsprekend. Het ligt praktisch naast de deur. Maar na mijn ontmoeting met Ruby Beltman en boswachter Ruud Wantia besefte ik pas goed hoe bijzonder dit Campus Woudhuis eigenlijk is.

De doelenboom van Campus Woudhuis (https://campuswoudhuis.nl/wp-content/uploads/2020/10/20190917-Doelenboom-Campus-Woudhuis-1030×508.png)

Want met de doelen die samen met de groep medewerkers is bedacht ontstaat er een prachtige samenhang rondom de 3 hoofddoelen: Een levendig stadslandgoed zijn, werk aan iedereen bieden en een broedplaats zijn voor inclusief ondernemen.

En daar zit het bij Jaap Berends wel goed. Met meer dan 30 jaar Apeldoornerschap kent hij veel mensen. Als consultant bij Twijnstra Gudde weet hij veel kracht te mobiliseren. Maar het mooiste is de openheid. Op Campus Woudhuis mag iedereen werken. Of je nu een beperking hebt, er even doorheen zit, een uitkering hebt en vrijwillig wat wilt doen? Je bent welkom. En dat is een beetje ‘f*ck the system’, want als je het echt allemaal wilt formaliseren dan zijn er veel regels en administratie nodig om dit te doen.

Voor nu worden Clariska en ik er enthousiast van. Het toeval wil dat Clariska in haar eerste baan als ondernemer veel verstand heeft van de van toepassing zijnde regels. Een vervolgafspraak wordt nog gemaakt.

Inspirerende medewerkers

Maar tijdens de rondleiding wordt ik vooral blij. Van de twee jongeren die ik zie en die trots en plezier uitstralen bij dat wat ze doen. Ze groeien in wat ze kunnen. Groen-onderhoud samen met de boswachter, werken aan producten als tuinmeubilair of vogelhuisjes én het klaarmaken van pakketten met houtpellets die in deze tijd waarin energie duur is niet aan te slepen zijn.

Met het juiste werk, de juiste begeleiding is er volgens Jaap voor iedereen een plek te vinden. Is er een enorm arbeidspotentieel in Nederland, maar zeker ook in Apeldoorn. Schattingen lijken te wijzen op duizenden werknemers die nog te bereiken zijn. Hoe mooi is dat?

– Of toch niet?

Mijn tweede deel van de titel wordt door Jaap Berends ook toegelicht. Want om de sprong naar de toekomst te maken, samen met de gemeente Apeldoorn. Maar ook samen met bijvoorbeeld partners als ‘s Heerenloo of andere bedrijven die begeleiding willen en kunnen bieden, moet een systeem worden bedacht. Moet worden voldaan aan regels. Moet een zorg-onderneming worden opgericht. Of kan het anders?

Het doel blijft het meest belangrijk

Wat cruciaal is, met of zonder systeem, dat het doel van dit prachtige initiatief niet verloren gaat. Ontstaan vanuit de droom van Jaap. Die zijn dochter ziet floreren als klasse-assistent in Apeldoorn: “Iedereen met een beperking kan werken in een reguliere baan”. En na ons gesprek denk ik zeker dat dat op de juiste plek en met de juiste begeleiding ook echt mogelijk is.

v.l.n.r.: Clariska van Hoek (CDA), Jaap Berends (Campus Woudhuis) en Hans van Gerrevink (CDA)

Gepubliceerd door Hans van Gerrevink

1969, Apeldoorner van geboorte en in hart en nieren gebleven. Al 25 jaar woonachtig in Osseveld-Oost. Opgegroeid met de kernwaarden van het CDA in de Apeldoornse Metaalbuurt. Enthousiast en energiek. Mantelzorgt voor moeder. Klimaatburgermeester, aanvoerder, hardloper en verbinder.