Parkeren bij de Apen van Apeldoorn

Olaf Prinsen en Roel Welsing (rechts: Hans van Gerrevink)
Parkeren bij de Apen van Apeldoorn

Jaarlijks nodigt de Apenheul – één van de Apeldoornse ‘merknamen’ in de stad – de gemeenteraad uit om bij te praten over de stand van het Park. Door Corona is dat natuurlijk enkele malen uitgesteld, dus het was goed afgelopen week weer eens samen te zijn.

Druk bezocht

Het was een drukbezochte ochtend bij de ontvangst in de St@@rt, het multifunctionele gebouw van het park. Een mooi gedekte tafel stond uitnodigend op ons te wachten. Het zoet op de tafel stond in schril contrast met het ‘zuur’ van het verhaal. Het gaat blijkbaar minder goed met de Apenheul dan je op het eerste gezicht zou denken.

Hulpvraag

De directie van de Apenheul (Roel Welsing en Olaf Prinsen) nam de aanwezige raadsleden en fractievertegenwoordigers mee in hoe het zit in het park. De naweeën van Corona, beperkingen van bezoekers, lasten van financieringen uit het verleden en noodzakelijke renovaties beperken sterk het budget voor nieuwe ontwikkelingen. En die zijn wel nodig. Bekijk dat in het licht van een nijpend parkeerprobleem en je hebt een bijzondere mix van dilemma’s. Waarbij in het slechtste scenario op lange termijn een sluiting onontkoombaar is.

Zover zijn we gelukkig nog lang niet. Er zijn alternatieven. In ontwikkelingen van het park. De draaimolen is verdwenen en een nieuw losloopgebied wordt nu gebouwd. De gesprekken met de buurt bieden aanknopingspunten en Corona ligt achter ons.

Olifant in de St@@rt

De Olifant in de kamer – of in de St@@rt – waar we nu zitten, heeft te maken met parkeren. Heeft de Gemeente Apeldoorn de sleutel tot de oplossing? Immers Accres beheert de grote (maar niet groot genoeg) parkeerplaats tegenover de ingang van park Berg en Bos die door Apenheul bezoekers wordt gebruikt. En de Gemeente Apeldoorn is bedenker van de oplossing van tijdelijk parkeren bij AGOVV. De Gemeente Apeldoorn heeft ook een noodmaatregel verzonnen door de J.C. Wilslaan tijdelijk af te sluiten bij topdrukte. Daar is de buurt op haar zachtst gezegd niet altijd blij mee.

Hoe dan wel?

Er lijkt een oplossing. De huidige parkeerplaats voorzien van een parkeerdek. Een oud plan B dat nu een plan A zou kunnen zijn. Kostbaar en niet snel te realiseren. Maar mogelijk een win-win voor iedereen, al is daarmee de verkeersstroom nog niet echt anders.

Een keuze zal moeten worden gemaakt. Er wordt onderzoek gedaan. AGOVV is voor, de Apenheul is voor. Ik zou graag de buurt nog eens beluisteren. De investering is nog niet helder en de tijdlijn ook niet. Kunnen we dit in de huidige tijd ook nog realiseren zo vlak bij de Veluwe in relatie met de stikstof ruimte.

En nu…

Nieuwe dilemma’s ontvouwen zich. Het CDA Apeldoorn denkt mee aan de oplossing en blijft in gesprek met deze directie. Want de Apenheul moet natuurlijk wel een van die trekpleisters van onze mooie Veluwe blijven.

Gepubliceerd door Hans van Gerrevink

1969, Apeldoorner van geboorte en in hart en nieren gebleven. Al 25 jaar woonachtig in Osseveld-Oost. Opgegroeid met de kernwaarden van het CDA in de Apeldoornse Metaalbuurt. Enthousiast en energiek. Mantelzorgt voor moeder. Klimaatburgermeester, aanvoerder, hardloper en verbinder.