Intimidatie

Intimidatie

Afgelopen donderdag tijdens de behandeling van de nieuwste versie van de APV (de lokale regels van Apeldoorn) hebben we lang stilgestaan bij intimidatie op straat. Moet dat nou wel in de regels of niet. En kun je wel handhaven op straatintimidatie? Zo werd een discussie door sommigen platgeslagen tot een juridische afweging en kwam ook nog een nieuwe term ‘mikmakken’ ter sprake. Kijk het debat nog maar eens terug.

Kan het wel?

De gemeente Apeldoorn heeft gekozen om straatintimidatie enkel als woord op te nemen in art. 2:47. Slim, want andere gemeenten hadden een te uitgebreide strafbare omschrijving opgenomen waardoor deze regel niet geldig was. In strijd met de vrijheid van meningsuiting. Dat is nog altijd het grootste goed van ons land. Veel van de partijen in het gesprek maakten het toevoegen van dit woord dan een juridische afweging. Heeft het zin? Kunnen we het handhaven? Moeten we het niet anders doen? Worden ook wij als gemeente straks door de rechter op de vingers getikt? Zonder daarbij op zoek te gaan naar het antwoord op: Hoe kan het wel?

intimidatie
Het Amaliapark in Apeldoorn. Zo lieflijk als het er in het ontwerp uit ziet is het in de avond niet altijd
(embedded via: https://architectenweb.nl/media/illustrations/2015/03/80db5a15-91c1-42fe-98b4-ffda203271fe_400.jpg)

Ik was het daarom hartgrondig met ze on-eens. Het loont om aandacht te geven aan het fenomeen van intimidatie. Iedereen op straat heeft zich wel eens onveilig gevoeld. Ge├»ntimideerd. Het is lastig natuurlijk om dan precies te bepalen of je ook echt ge├»ntimideerd werd. De ontvanger – jij dus – bepaalt zijn, haar of hun eigen gevoel. Hoe zou een handhaver dat nu kunnen of moeten vaststellen. In die zin snap ik het ongemak van de partijen wel.

Maar het gevoel van onveiligheid. Hoe subjectief ook, moeten we bestrijden. In het veiligheidsplan van Apeldoorn heeft het CDA Apeldoorn zich hard gemaakt om de subjectieve gevoelens van onveiligheid in straat, buurt of wijk tegen te gaan. Te bestrijden. Het artikel in de APV is daarmee een signaal. Daarmee kunnen we aangeven dat een grens is bereikt.

Er is meer.

En er is meer! Er komt volgens de burgemeester voor de zomer een plan van aanpak voor een campagne om mensen voor te lichten. Meldingen van intimiderend gedrag te stimuleren. Zo krijgen we beter zicht op de aard en omvang van de problemen. Misschien kunnen we net als Rotterdam een Apeldoornse StopApp maken die melden simpeler maakt. Een mooi initiatief. Ik sprak de verantwoordelijk ambtenaar afgelopen week en kon al mijn vragen over de volledige APV stellen. De antwoorden stelden mij gerust. Er zijn weer enkele oplossingen toegevoegd. Niet alleen over intimidatie, maar ook over de vergunningplicht voor aanbieders van deelvervoer zoals GO-scooters. En paardenpoep was ook nog een onderwerp. Lees gerust de details op de website van de gemeente Apeldoorn

Jongerenraad

Tot vorig jaar was ik zelf nog niet overtuigd van het effect van straatintimidatie. In de jongerenraad van Apeldoorn van november 2022 ben ik echter overtuigd. Een van de deelnemers gaf een gloedvol betoog over de impact die het op haar had. En op haar vriendinnen. Ik raakte met haar aan de praat en begreep toen pas hoe intimidatie kan uitwerken. Dat moeten we met elkaar voorkomen. Dat mag niet. Daar gaan mensen aan stuk. Daarom is de keuze die de raad aanstaande donderdag definitief maakt goed. Straatintimidatie is verboden in Apeldoorn. Spreken we elkaar daar ook allemaal op aan?

Gepubliceerd door Hans van Gerrevink

1969, Apeldoorner van geboorte en in hart en nieren gebleven. Al 25 jaar woonachtig in Osseveld-Oost. Opgegroeid met de kernwaarden van het CDA in de Apeldoornse Metaalbuurt. Enthousiast en energiek. Mantelzorgt voor moeder. Klimaatburgermeester, aanvoerder, hardloper en verbinder.