WOZ

WOZ

Het kan je niet ontgaan zijn: de WOZ beschikking. En al het rumoer daar om heen. Ik heb in elk geval de afgelopen weken meerdere inwoners daar over terug gehoord, dagelijks reclamespotjes op de radio en bij de huis-aan-huis folders zag ik bij mensen maar liefst 3 flyers in één week terug over de WOZ. Het verdienmodel dat ontstaan is rondom de waardering van onze ‘onroerende zaken’ is vreselijk en moet aan banden worden gelegd.

Peildatum 1 januari 2022
WOZ

De peildatum van de WOZ ligt dus precies rond die tijd. Net voor de oorlog in Oekraïne, net voor de inflatie-hausse en net voor de hypotheekrentestijging en de energie-prijs-explosie.

Elke huizenbezitter is natuurlijk blij als de waarde van zijn of haar huis stijgt. Immers, je appeltje-voor-de-dorst, je pensioen of je investering wordt meer waard. Ik woon vooral nog de komende jaren in mijn huis, maar ben blij dat mijn hypotheek niet meer onder water staat. Vorig jaar waren de huizen niet aan te slepen. In een tijd van lage rente, minder aanbod en veel vraag, werd altijd fors overboden. Niemand schijnt zich die tijd meer te herinneren.

Bezwaar maken mag natuurlijk

En begrijp me goed. Bezwaar maken tegen een foutief vastgestelde waarde van je huis moet natuurlijk kunnen. Het is ook een waarde die op basis van verkopen in de omgeving is vastgesteld. Een geveltaxatie, die niet direct ziet wat voor extra’s jij in je huis hebt aangebracht. Zeker niet als dat gaat om energetische maatregelen als isolatie, warmtepomp of zonnepanelen. Maar die zijn natuurlijk wel belangrijk.

Dus als je bezwaar wilt maken, meld je dan bij je gemeente. Maak geen gebruik van die verdien-bureau’s die bezwaar maken voor jou. Zij doen dit op basis van een aantal regels die zo snel mogelijk moeten worden veranderd. Waaraan vooral ook zij verdienen en de maatschappij op kosten wordt gejaagd. Ook jouw geld.

Weet ook dat als je krap bij kas zit. Je ook contact op kunt nemen. Dat staat in de belastingbrief die je van de gemeente hebt ontvangen. Laat je dus helpen.

Apeldoorn

In de gemeente Apeldoorn is op de gemeentebelasting die op de WOZ wordt gebaseerd nog een korting gegeven. De stijging wordt daarmee veelal te niet gedaan. Dat is een mooie uitkomst.

Ik nodig iedereen uit om te kijken of de waardestijging voor hem of haar onoverkomelijk is. Of bezwaar echt nodig is. Je weet immers dat de stijging een keer tot stilstand komt. En je weet ook dat als de waarde fors te laag ingeschat is dat je ook niet vooraan staat om dat te verbeteren. En dat vind ik ook ok. Maar alsjeblieft, laat je niet verleiden tot een ‘laat ik het maar proberen’ tactiek via een buro voor ‘eerlijke WOZ’. Want ook al merk jij daar niets van. Ik vind het een staaltje van ‘oneerlijke’ business modellen ten laste van de samenleving.

Gepubliceerd door Hans van Gerrevink

1969, Apeldoorner van geboorte en in hart en nieren gebleven. Al 25 jaar woonachtig in Osseveld-Oost. Opgegroeid met de kernwaarden van het CDA in de Apeldoornse Metaalbuurt. Enthousiast en energiek. Mantelzorgt voor moeder. Klimaatburgermeester, aanvoerder, hardloper en verbinder.