“Zon” aan het eind van de tunnel

“Zon” aan het eind van de tunnel

Er had geen mooiere lente-middag kunnen worden gekozen om de tunnel in de laan van Osseveld te openen. Onder grote belangstelling werd vanmiddag de doorgang onder het spoor in de ring van de gemeente Apeldoorn geopend door wethouder, kinderburgemeester, de gedeputeerde, ProRail, Hegeman Bouwgroep, de belangengroep én de winkel-ondernemers van Winkelcentrum ‘t Fort. Verdiend ook. Na zoveel voorbereiding en zoveel overlast.

Nieuwsgierige bewoners

Het leek of de hele wijk Osseveld-Oost, -West én Woudhuis was uitgelopen. De noordelijke kant van het tunnelwegdek was volledig bezet en ook aan de bovenzijde van de opgangen stonden veel mensen uit te kijken op de openingsfestiviteiten.

Wethouder Marco Wenzkowski was zichtbaar trots op het resultaat dat door een oud-wethouder-college-lokaal-Apeldoorn-aanhanger (Wim Willems) ooit is gestart. Met enkele feitjes over de aanleg, het grondverzet, de waterberging onder het tunnelwegdek én het aantal mensen dat hier bij nacht en ontij heeft gewerkt kon het toegestroomde publiek kennis maken met de nieuwe infrastructuur.

Eerst te voet

De bewoners hebben de middag het alleenrecht. De tunnel is vooralsnog tot 18.00 uur alleen toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Daarna kan het autoverkeer echt gebruikmaken van de tunnel. Maagdelijk zwart asfalt, maagdelijk wit beton. Roodgeroest Corten-staal op de wanden. Het is een plaatje.

Als inwoner van de wijk Osseveld-Oost was ik inmiddels gewend aan het omrijden, de extra reistijd, het vaker fietsen (want dat was sneller) en zal ik nu weer even moeten schakelen. Ik ben benieuwd naar de nieuwe doorstroming. De afstelling van de verkeerslichten, de keuzes die we gaan maken in de routes.

Smaakt naar meer

Maar ook dat zal snel weer een gewoonte zijn en dan zal het doorrijden als vanouds opnieuw leiden tot nieuwe vragen. Wanneer komt er een tunnel onder het spoor aan de Laan van Spitsbergen (Apeldoorn West), of onder de Laan van Erica (voor de Hornbach). Als het aan mij ligt zitten we vast wat geld opzij. Mobiliteit en bereikbaarheid hoort bij een stad met 180.000 inwoners. Zeker op de buitenring.

Gepubliceerd door Hans van Gerrevink

1969, Apeldoorner van geboorte en in hart en nieren gebleven. Al 25 jaar woonachtig in Osseveld-Oost. Opgegroeid met de kernwaarden van het CDA in de Apeldoornse Metaalbuurt. Enthousiast en energiek. Mantelzorgt voor moeder. Klimaatburgermeester, aanvoerder, hardloper en verbinder.