Zou jij het doen voor 6000 euro?

Zou jij het doen voor 6000 euro?

Dat is de vraag die na gisteravond blijft hangen. Zou jij het doen. Ik snap dat dit cryptisch klinkt, maar ik leg het je uit. Zou jij als eigenaar van een woning 6000 euro over hebben om je CV ketel te vervangen door een warmteset en aangesloten te worden op een warmtenet van de gemeente Apeldoorn?

In het kader van de energietransitie loopt er al jarenlang een voorbereiding voor de ontwikkeling van een warmtenet in Kerschoten. Een logische plek omdat de benodigde warmte vlakbij beschikbaar is. De rioolwaterzuivering heeft namelijk warmte over. Win-win dus! Maar de ontwikkeling, aanleg en aansluiting heeft veel voeten in de aarde. Letterlijk en figuurlijk.

Een intensief en complex traject dat vele miljoenen kost en waar de gemeente Apeldoorn flink aan bijdraagt.

De uitleg van het warmtenet in Kerschoten
Niet verplicht

Een aansluiting op een warmtenet (vanaf 2026 e.v.) kan niet verplicht worden gesteld. Er is altijd keuzevrijheid. Ik weet dat dit ook een gevoelig thema is binnen politiek in Apeldoorn. Dwang of drang. Voor een succesvol warmtenet is wel nodig dat minimaal 70% en eigenlijk liever meer dan 90% de keuze maakt om het warmtenet in huis toe te laten. Zou jij het doen?

Voor huurders van sociale huurwoningen betaalt de woningbouwcorporatie de aansluiting van de woning en ontvangt de huurder het mogelijke voordeel voor een goedkopere warmtebron. Dat zal ongetwijfeld ook effect hebben op de huurprijs. Niets voor niets. Ook hier zou voor de huurder een vrije keuze moeten zijn werd gisteravond gemeld.

embedded via kz.nl

Een woningeigenaar is zelf verantwoordelijk voor een deel van de kosten. Er moeten leidingen naar binnen worden gebracht, de CV ketel moet worden weggehaald en de nieuwe warmteset worden opgehangen. Je water en verwarming worden gekoppeld en je verwarming moet ook nog eens ‘waterzijdig worden ingeregeld’. Prijskaartje ca. 6000 euro. Zou jij het doen? Natuurlijk krijg je nog wat terug, is er subsidie, betaalt misschien zelfs de gemeente nog wat mee om je over de streep te krijgen. Maar het blijft een investering. Ook om bijvoorbeeld over te gaan naar elektrisch koken.

Is er een alternatief?

Je kunt natuurlijk kiezen om niet te worden aangesloten. Misschien heb je glasvezel ook wel buiten de deur gehouden. Of ben je al duurzaam genoeg. Heb je een andere oplossing gekozen. Dan kun je blijven verwarmen met het gas dat je huis nog steeds binnen komt. Het is de vraag wat je meer oplevert. Maar je mag dus kiezen. Er is een alternatief. Er is zelfs een mogelijkheid om ook weer te worden afgekoppeld.

Gelukkig heeft de gemeente de intentie om voor iedere woning een advies te kunnen uitbrengen. Is er al gestart met een actie om de temperatuur van de ketel op 70 graden te zetten. Zodat je alvast kan wennen aan de geleverde warmte die vanuit het warmtenet ook precies 70 graden zal zijn.

En de gemeente werkt voor de prijs van warmte met een kostprijs-plus methode. Dat betekent dat de gasprijs wat minder belangrijk is voor de bepaling van de warmteprijs. En natuurlijk komt de prijs niet boven het wettelijke maximum uit. Dat werkt dus even net iets anders als bij Ennatuurlijk in Zuidbroek.

Heb je jezelf de vraag al gesteld?

Ik was verbaasd om te horen dat met deze concrete voorstellen (wat kost het en wat levert het op) inwoners van de wijk Kerschoten de vraag nog niet hebben gekregen: Zou jij het doen? In een simpele enquĂȘte. Of buurtonderzoek. Wellicht nog goed om dat op de inloopmiddag en -avond maandag 9 oktober gewoon eens te doen. De vraag te stellen: Zou jij het doen? Voor 6000 euro? Dan weten we gelijk of we die 70% gaan halen.

Als klimaatburgemeester ben ik natuurlijk voor verduurzaming en zou ik het zeker doen. Maar ook ik zou best onder de indruk zijn van deze investering die gevraagd wordt. Het kan ook niet anders zijn dan dat er inwoners zijn die door dit bedrag misschien niet mee kunnen doen. Dat is niet de bedoeling. Het CDA Apeldoorn is voor duurzaamheid die bereikbaar is voor iedereen. We zullen dus de beste opties voor de inwoners van Kerschoten (en later de Maten) blijven benadrukken.

Gepubliceerd door Hans van Gerrevink

1969, Apeldoorner van geboorte en in hart en nieren gebleven. Al 25 jaar woonachtig in Osseveld-Oost. Opgegroeid met de kernwaarden van het CDA in de Apeldoornse Metaalbuurt. Enthousiast en energiek. Mantelzorgt voor moeder. Klimaatburgermeester, aanvoerder, hardloper en verbinder.