Betrapt! …en beboet.

Betrapt! …en beboet.

In de afgelopen jaren heb ik meermaals een website, blog of andersoortige uiting geschreven en voorzien van een foto of illustratie. Meestal zelfgemaakt, soms zomaar ergens opgepikt. En nu ben ik betrapt. Althans, zo voelt dat. Ik heb een niet rechten-vrije foto gebruikt in dit blog. Een niet slimme, wat naïeve actie die ik natuurlijk had moeten voorkomen. En de boete ook. Maar ik zie dat het meer mensen overkomt. Een harde les.

Wat is er gebeurd?

Op mijn persoonlijke website hansvangerrevink.nl schrijf ik elke week blogs en maak ik een vlog. Meestal omlijst ik die met afbeeldingen die ik maak met mijn telefoon, of die ik maak (video). Maar ter illustratie is het web een rijke bron. Van rechtenvrije afbeeldingen, maar als je googelt zie je natuurlijk dat het niet vanzelfsprekend is dat de afbeelding zomaar mag worden gebruikt. Deze week viel er dus een brief van het ANP, via de visual rights group op de digitale deurmat. Met een fikse boete. Ik had een plaatje van een stembus gebruikt gemaakt door één van de ANP fotografen en vooraf geen toestemming gekregen. Nu moest ik achteraf het 4-voudige betalen. De foto is overigens hier nog te zien… Op mijn blog direct verwijderd natuurlijk.

Veel slachtoffers

Dat ik niet de enige was bleek uit mijn speurtocht woensdagavond, waarbij ik zag dat vele nietsvermoedende bloggers vruchteloos procedeerden tegen de boete van vele honderden euro’s die ze kregen voor het onbewuste misbruik van een klein fotootje op een mini-blog met enkele views of slechts een handvol bezoekers. Ook zij waren betrapt. En kregen net als ik geen tweede, zelfs geen eerste kans…

Het auteursrecht is eigenlijk niet ingewikkeld. Alleen als je zeker weet dat de foto rechten-vrij is mag je deze gebruiken. Of als je deze zelf gemaakt hebt. Dan heb je zelf natuurlijk de rechten. In alle andere gevallen? Doe maar niet. De kans dat je betrapt wordt is niet groot, maar je overtreedt de wet. En dat kan je duur komen te staan.

Gebruik rechtenvrije afbeeldingen

Om niet te worden betrapt gebruik je bestanden van je zelf of van speciale platformen als Pexelfree, Unsplash of Pixabay. En zo zijn er legio andere voorbeelden. Wees dus slim en voorkom altijd dit soort boetes. Er is geen genade. Je wordt direct beboet. Bezwaar maken is vrijwel zinloos. En wees je bewust. Met alle andere creatieve vormen is dit net zo he? Dus audio gebruiken? Niet doen, portretrecht? Pas op. Succes daarbij.

Logisch

En eigenlijk is het wel logisch. Het is het creatieve werk van een ander. Waar die ander zijn of haar geld mee verdient. Dat dit werk door het internet vrij verkrijgbaar lijkt doet daar niets aan af. De fotograaf van de betreffende foto die ik had gebruikt was bereid mij te woord te staan en heeft mij het uitgelegd. Ik heb mijn lesje geleerd en mijn hele site nog eens gecontroleerd. En voortaan? Word ik niet meer betrapt. Want mijn foto’s zijn citaten die horen bij een artikel, embedded vanaf een andere site die de rechten wel heeft of door mij zelf gemaakt. Zo ben ik dus weer auteursrechtenproof. Als was de les financieel wel pijnlijk. En de foto? Die heb ik direct vervangen door de onderstaande ge-embedde foto vanaf de site van de VNG.

(c) VNG

Gepubliceerd door Hans van Gerrevink

1969, Apeldoorner van geboorte en in hart en nieren gebleven. Al 25 jaar woonachtig in Osseveld-Oost. Opgegroeid met de kernwaarden van het CDA in de Apeldoornse Metaalbuurt. Enthousiast en energiek. Mantelzorgt voor moeder. Klimaatburgermeester, aanvoerder, hardloper en verbinder.