Gas in de kas?

Gas in de kas?

De prijs van gas in Nederland heeft haar hoogste niveau inmiddels achter zich gelaten, maar blijft voor iedereen ongekend hoog. In veel gevallen waarin contracten aflopen wordt de prijs een factor vier hoger. Voor particulieren een probleem dat veel stress kan opleveren.

Maar hoe het zit het met ondernemers? Ik sprak een horeca-ondernemer die van € 1.500 euro per maand naar € 4.000 per maand aan kosten voor het gas ging. Daar moet je behoorlijk wat extra voor verkopen. We kennen allemaal het verhaal van de bakkers die hun kosten explosief zien toenemen.

Op bezoek bij de kwekerij

Reden genoeg voor het CDA Apeldoorn om haar licht op te steken bij een ondernemer. Samen met Alinda Fredriks mocht ik langskomen bij De Croon Plants. Een kwekerij aan de rand van Apeldoorn. Gespecialiseerd in een aantal plantensoorten en marktleider op hun vlak.

Naast een luisterend oor over de ontwikkelingen op de gasmarkt waren Alinda en ik ook nieuwsgierig naar de enorme omgekeerde vlag die op de kwekerij hangt. Niet te missen als je de inrit passeert.

Alinda (r) en Hans (l) bij de niet te missen omgekeerde vlag

We werden allerhartelijkst ontvangen door Kim de Croon. De volgende generatie kwekers aan het hoofd van dit stormachtig gegroeide bedrijf. Samen met zijn broer neemt hij het in 1989 door hun vader, Johan de Croon, gestarte bedrijf over. En ondanks dat ik meerdere keren per week langs het terrein van De Croon loop, ben ik er nog nooit binnen geweest.

Besparen is het sleutelwoord

Na een introductie én koffie, komen we al snel op de kosten voor energie. Onze verwachting is dat ook deze ondernemer flink veel last gaat krijgen van de hoge gasprijs. Dat blijkt echter net iets anders te zitten. Kim legt uit dat hij – ook met een afgelopen contract – keuzes heeft gemaakt. Zo gaat hij de uitdaging aan om in de komende maanden 200.000 kuub gas te besparen door de groei van kamerplanten in de kas op iets andere wijze te plannen.

De strategie van het bedrijf heeft zich daarnaast ook gericht op de kweek van sempervivum. Een plant voor buitenteelt. Daarmee heeft die keuze van het bedrijf geholpen minder afhankelijk te zijn van warmte in de winter.

Kim ziet bij collegakwekers hele andere zaken. Het is zeer afhankelijk van wat je kweekt, hoe je bedrijf is vormgegeven en welke energiekeuzes je hebt gemaakt. Door geen gas te gaan verbruiken, zeven miljoen liter water op te kunnen slaan, de juiste ondergrond én een goede teelt-planning lijken de voor de hand liggende problemen voor De Croon afgewenteld.

Niet alles opgelost

Niet alles kan echter worden opgelost. Naast het gas spelen ook andere problemen een rol. Want het vinden van personeel blijkt een even zo groot probleem. Met een nieuwe hal met een volledige geautomatiseerde productielijn heb je wellicht minder personeel nodig, maar een vaste basis is belangrijk. Naast scholieren kunnen arbeidsmigranten een oplossing zijn, maar huisvesting op het terrein is – in tegenstelling tot het westland – hier problematisch. Zeker als je het goed wilt doen.

En een volgend probleem kan zich aandienen als het Zonnepark Woudhuis wordt gerealiseerd. Want welke natuur wordt daar gecompenseerd. Kruidenrijke grasmengsels laten hun zaden waaien met de wind, en die komen dan weer juist tussen de verse aanplant van De Croon. Een ongewenst bijeffect in de buitenteelt. Zeker als je geen bestrijdingsmiddelen wilt gebruiken een probleem.

Toekomst

Gelukkig ziet de familie De Croon de toekomst positief tegemoet. Kim geeft aan dat hij zichzelf ook over 30 jaar nog wel als kweker ziet. Ondanks dat er veel zaken veranderen, soms anders moeten. Maar hij hekelt daarbij wel uitspraken van mensen die er geen verstand van hebben en die het morgen anders willen. Dat is vrijwel onmogelijk. Vandaar ook de vlag. Als steuntje in de rug voor de vrienden die geen kweker maar boer zijn. Een ander vak, met nog meer uitdaging op dit moment. Met de uitleg van Kim de Croon snap ik het gevoel beter.

En het CDA Apeldoorn?
gas in de kas
Kim de Croon (m) heeft de ambitie 200.000 kuub gas te besparen

Wij leerden van De Croon dat een kwekerij andere uitdagingen kent dan een horecaondernemer of boer. Dat slimme keuzes kunnen leiden tot continuïteit. Dat een gemeenteraad eerst moet luisteren en begrijpen en dan pas een mening of oordeel moet vormen. Laten wij daar als CDA Apeldoorn nu ook van zijn. Blij dat dit contact gelegd is.

Gepubliceerd door Hans van Gerrevink

1969, Apeldoorner van geboorte en in hart en nieren gebleven. Al 25 jaar woonachtig in Osseveld-Oost. Opgegroeid met de kernwaarden van het CDA in de Apeldoornse Metaalbuurt. Enthousiast en energiek. Mantelzorgt voor moeder. Klimaatburgermeester, aanvoerder, hardloper en verbinder.