Multinational in Apeldoorn

Apeldoornse multinational

Het CDA Apeldoorn vindt het belangrijk om voortdurend in contact te zijn met mensen uit Apeldoorn, maar ook met bedrijven uit Apeldoorn. Daarom bezochten we met fractie én enkele leden van het CDA Apeldoorn een grote Apeldoornse multinational, Remeha. Een verwarmings- en warmwaterbedrijf. Voor thuis en bedrijf. Ik ben – als portefeuillehouder van de energietransitie – onder de indruk van de prestaties.

Aanleiding

Het werkbezoek aan Remeha was natuurlijk niet ingegeven doordat zij een multinational in Apeldoorn zijn. In de laatste jaren is deze marktleider in consumenten-warmtepompen een belangrijke rol gaan spelen in de energie-transitie. En met de huidige ontwikkelingen in de energiemarkt wordt overstappen naar andere bronnen van energie en warmte belangrijker dan ooit.

Productie

Echte maakbedrijven zijn altijd bijzonder. Ik ben zelf altijd zeer gebiologeerd door productieprocessen waarin volgens een strikte volgorde onderdelen bijeen worden gevoegd tot een foutloos eindproduct. In dit geval ketels voor woningen of voor bedrijfsgebouwen. Met een kern van giet-aluminium worden de ketels opgebouwd door de vele medewerkers van de productielijnen in het fabrieksgebouw aan de Kayersdijk (hoek Marchanstraat). Met een door de ‘LEAN-methodiek‘ gekenmerkt productieproces is zichtbaar dat de kwaliteitsstandaard hoog ligt en daarnaast ook de aandacht voor medewerkers bijzonder is. Dat betaalt zich terug door medewerkers die graag willen werken voor het bedrijf en elk seizoen weer terugkomen. En de huidige ambities maken toekomstige werkgelegenheid ook structureler.

Enthousiasme en betrokkenheid

Na een indrukwekkende rondleiding krijgen we een nog enthousiaster verhaal van directeur Arthur van Schayk en business-developer Rick Bruins. In sneltreinvaart behandelen we vele onderwerpen, over de ontwikkelingen van het bedrijf, de imposante omzet van meer dan 2 miljard, wereldwijde aanwezigheid en de strategie voor de toekomst met onder andere waterstof (H2). Maar ook de rol die Remeha zichzelf toedicht in de energietransitie, in educatie en sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen. In Apeldoorn, maar ook in de randstad. Immers Remeha is een Apeldoorns bedrijf, maar heeft in 80 landen vestigingen over de hele wereld.

Betekenis voor Apeldoorn

Dit bedrijf heeft betekenis voor Apeldoorn. In werkgelegenheid, maar ook in samenwerking met opleiders en het ontwikkelen van Apeldoorn als MBO-HBO stad. En zelfs in het mede-vormgeven van de energietransitie.

Rick Bruins, één van dé gezichten van Remeha

Het gesprek krijgt ongetwijfeld een vervolg. Ook omdat de beide heren deelnemers zijn aan het Strategisch Netwerk Apeldoorn. Laten we met elkaar samenwerken om de ambities van Apeldoorn en de inwoners in het kader van verduurzamen te behalen. Het CDA Apeldoorn koestert daarmee dit Apeldoornse bedrijf en stimuleert de maatschappelijke inzet.

Daarnaast hebben we ideeën hoe gemeente en bedrijf elkaar kunnen helpen in het faciliteren van inwoners bij duurzaamheid. Tenslotte leggen we contacten met andere partners in Apeldoorn, zodat we het duurzaamheidsnetwerk versterken.

Gepubliceerd door Hans van Gerrevink

1969, Apeldoorner van geboorte en in hart en nieren gebleven. Al 25 jaar woonachtig in Osseveld-Oost. Opgegroeid met de kernwaarden van het CDA in de Apeldoornse Metaalbuurt. Enthousiast en energiek. Mantelzorgt voor moeder. Klimaatburgermeester, aanvoerder, hardloper en verbinder.