Shit-dag

Shit-dag

Deze week was shit. Letterlijk. Want ik praat hier niet direct over alle ellende die je normaal verwacht als je deze krachtterm gebruikt. Het ging meer over een weg voorwaarts. Want ook als zaken wat minder lekker gaan, is er altijd een positieve keuze waarmee je samen uit de voeten kunt.

Hoe zit het dan?

In mijn eerste baan werd duidelijk dat er op sommige plekken best lastige keuzes moesten worden gemaakt. Maar een eerlijk gesprek in cooperatieve vorm maakt dat draaglijker. Daarnaast is de zichtbaarheid van een oplossing altijd in beeld.

In het debat in Uddel ging het onder andere over dilemma’s die soms vervelend voelen. Hoe ga je om met woningbouw, openbaar vervoer en lege bussen of met stikstof. Dat letterlijk ook van poep en pies afkomt. Het CDA Gelderland was vertegenwoordigd door Peter Drenth, die ook nog eens de groei-ambitie van de staten-fractie benoemde. Stem CDA!

En in Artis waren ze er in geslaagd om een nieuwe bankje te produceren van Olifantenpoep. Circulaire shit dus. Een statement dat alles weer te upcyclen is waarbij bezoekers toch wel vreemd opkeken als ze ontdekten waarop ze rustiek naar de Aziatische olifanten hadden zitten kijken.

Het shit-bankje in Artis
(embedded en copyright via: https://images0.persgroep.net/rcs/1dZicybc4Ty4ANzEW8K4h5A5ldM/diocontent/227788506/_fitwidth/763?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.8&desiredformat=webp)
De mest van morgen?

Maar de mooiste uitspraak van deze week hoorde ik toch terug van een collega. Die daar ook nog eens een blogverzoek aan knoopte. En dat doe ik natuurlijk met liefde. Want zoals ik boven beschreef – en wat ook de werkwijze van het CDA Apeldoorn is – er is altijd een keuze. Met een kern van samenwerken en bruggen bouwen is het CDA altijd een partij geweest die onderdeel is van de bestuurlijke overheid. Vanzelfsprekend blijven we dat ook.

Maar met een slogan als: ‘De shit van vandaag is de mest van morgen‘ kan de dag niet meer stuk. Elke vorm van ellende kan worden gebruikt als fundament voor iets nieuws. Voor het laten groeien van nieuwe ideeën. En hoe langer ik er over nadacht, hoe beter deze uitspraak werd. Circulair, passend bij deze tijd en vooral vóóruit gericht. Laten we allemaal de ‘shit’ achter ons laten en de groeikracht van morgen zijn. Ik daag je uit.

Gepubliceerd door Hans van Gerrevink

1969, Apeldoorner van geboorte en in hart en nieren gebleven. Al 25 jaar woonachtig in Osseveld-Oost. Opgegroeid met de kernwaarden van het CDA in de Apeldoornse Metaalbuurt. Enthousiast en energiek. Mantelzorgt voor moeder. Klimaatburgermeester, aanvoerder, hardloper en verbinder.