Morning-after pil

Morning-after pil

Laat naar bed en vroeg weer op. Typisch zo’n verkiezingsavond- en de dag erna. Op de ene plek is het feest, op de andere worden wonden gelikt. Nederland komt bij van historische verkiezingen voor de Provinciale Staten. Vandaag is me de hele ochtend al gevraagd hoe het met me gaat. Fijn al die belangstelling en betrokkenheid. En het gaat goed! Beter als vorig jaar

Ons mooie Gelderland (pixabay)

Vanuit het CDA werd gesproken over een bittere pil. Dat snap ik. Net als aspirine. Als je die inneemt smaakt die bitter, maar je neemt ‘m om iets op te lossen. Zo zie ik ook de uitslag van vandaag. Als een aspirine, waar we als CDA beter van gaan worden. Onze morning-after pil.

Knap werk

Laat ik allereerst zeggen dat het bijzonder knap is voor een partij met slechts één zetel in de tweede kamer; Die pas 2 jaar bestaat en met één groot thema (stikstof) en zichtbare achterban campagne voert, om 20% van de stemmen in Nederland binnen te halen. Een jaloersmakend knap effect.

Maar ook bijzonder om in te zien dat een dergelijke grote groep Nederlanders zich in de afgelopen 4 jaar heeft laten overhalen hun ‘oude’ partij achter zich te laten en te kiezen voor het andere. De onvrede is niet opgelost. De mensen willen anders.

Niet wegkijken

Het is onmogelijk om weg te kijken en onverminderd door te gaan met wat we deden. De onvrede te negeren. Dan zal in de volgende Europese of Tweede Kamer verkiezingen nógmaals een afstraffing van de gevestigde partijen ontstaan. Het is duidelijk dat we elkaar in de ogen moeten blijven kijken, resultaten meer zichtbaar moeten laten zijn. Maar ook helder moeten communiceren wat wel en niet kan én waarom. En de verwachtingen van het tempo van de oplossing met elkaar afstemmen.

Ik begrijp dus ook dat in de onvrede mensen hoop hebben gevestigd op nieuw elan. Een ander perspectief. Waarbij ik zo ontzettend hoop dat deze groeispurt niet leidt tot een implosie en verdeeldheid. Daar kennen we de voorbeelden van. Dat is funest voor vertrouwen in politiek en democratie. Dus ook nu zoekt het CDA de samenwerking op. Gaat door op de ingeslagen weg en voert uit wat al bedacht is. Immers de plannen van de provincies liggen voor het grootste deel voor de komende jaren al vast.

Eerste kamer

Ik hoop ook dat het CDA en het kabinet in staat zijn de samenwerking in de eerste kamer op gang te houden. Niets is zo frustrerend voor kiezers om ruzieënde partijen een vleugellam land met de brokken te laten zitten. Bestuurbaarheid en de urgente dossiers oplossen gaat nu voor. Dus ook hier geldt dat politici met name in bescheidenheid de kiezer moeten dienen. Hun volksvertegenwoordigende rol weer op de eerste plaats zetten.

En in Apeldoorn?

In Apeldoorn zijn de stemmen nog niet geteld. Ook hier verwacht ik een soortgelijk beeld en zal de BoerBurgerBeweging een groot aantal mensen hebben overgehaald. Zeker in het buitengebied van Klarenbeek en Beemte-Broekland.

foto: Peter Donderwinkel (beeldbank Apeldoorn)

Deze bittere pil, deze aspirine, motiveert mij nóg meer. Werkt als medicijn. Om zichtbaarder, duidelijker en meer CDA Apeldoorn naar voren te brengen in de komende jaren. Het gesprek te blijven voeren en de lokale dossiers met een Christendemocratische aanpak tot het beste einde te brengen. Het verhaal van het CDA is namelijk het beste verhaal dat het waard is om door te vertellen en dat meer aandacht verdient dan dat het nu heeft gekregen. Het is aan ons allemaal om dat te blijven vertellen. Fijn dus dat je je stem aan het CDA hebt gegeven. Blijf dat doen. Juist in deze slechte tijden ben jij als supporter van ons CDA het meest belangrijk. Bedankt voor je steun.

Gepubliceerd door Hans van Gerrevink

1969, Apeldoorner van geboorte en in hart en nieren gebleven. Al 25 jaar woonachtig in Osseveld-Oost. Opgegroeid met de kernwaarden van het CDA in de Apeldoornse Metaalbuurt. Enthousiast en energiek. Mantelzorgt voor moeder. Klimaatburgermeester, aanvoerder, hardloper en verbinder.