Opgewekt!

Opgewekt!

Ik ben altijd opgewekt. Althans meestal. Het komt natuurlijk voor dat ook ik momenten heb waarin ik op zoek moet naar een betere stemming. Niets menselijks is mij vreemd. Maar opgewekt als titel boven dit blog verwijst naar iets anders. Dagelijks wordt er bij mij opgewekt. In de zin van stroom door 25 zonnepanelen. En dat is fijn. Daar word ik blij van. Twee keer opgewekt dus.

Besparen

Waar ik ook blij van word is besparen. Minder stroom verbruiken. Bespaar gas. Minder water. Eigenlijk van alles een beetje minder. Iedereen kent wel de vergelijking tussen consu-‘meren’ en nu consu-‘minderen’. Het kan allemaal wel wat minderen. Zie ik de een dat doen met een prachtige Zero-Waste lifestyle, de ander doet het door de overheid te stimuleren te verduurzamen. Ik doe dat door te starten bij de tochtstrip, ledverlichting en verduurzaming van mijn huis.

‘Opwekken & Besparen’

En als beide elementen opwekken en besparen bij elkaar komen zijn we op de goede weg. Gelukkig ook maar, want het is nodig. Vandaag werd duidelijk dat we het zonne-uren-record van juni hebben gehaald. De eerste twee weken scheen de zon bijna 200 uur. Mooi voor de panelen, maar een teken aan de wand. Om de doelstellingen te halen in de gemeente Apeldoorn, of landelijk, europees, ja zelfs wereldwijd moeten we aan de slag. En dat levert flinke vraagstukken op. Daar zijn we als CDA Apeldoorn mee bezig en daar hebben we ook jouw mening bij nodig. Je hulp.

Praat mee, lokaal en landelijk!

Voor de tweede keer dit jaar organiseren we een thema-bijeenkomst. Waarin we schurende dilemma’s op tafel leggen. Dit keer over de energie-transitie. Hoe gebruik je de schaarse ruimte. Met welke middelen halen we de doelen nu windmolens op de Veluwe voorlopig onmogelijk zijn geworden. Hoe kan iedereen meedoen? Zonder dwang?

Hoe zorgen we dat de opgaven gecombineerd kunnen worden? Waardevolle agrarische gronden versus zonneparken. Wonen versus energie-opwek. Zon-op-dak versus grootschalige opwek in het buitengebied. Kern-energie versus biomassa. En hoe krijgen we al die energie op de juiste plek als het net vol zit? Voldoende mogelijkheden tot discussie.

Opgewekt
Experts leiden in…

Op vrijdag 23 juni 2023 vanaf 19.30 uur kun je meepraten met ons tweede-kamerlid Henri Bontenbal. Een expert op het gebied van energie. Maar ook Lianders’ RenĂ© Lemein praat mee over oplossingen in netcongestie. Vanzelfsprekend kun je ze na de pauze aan de tand voelen over jouw oplossingen, gedachten of vraagstukken.

Kom ook naar het denksportcentrum aan de Dubbelbeek 24 in Apeldoorn. Ik zie je daar. Met een opgewekt humeur!

Ik mocht bij RTV Apeldoorn wat meer vertellen over die bijeenkomst. Luister gerust het interview met Ellen Zoontjens.

Hans van Gerrevink te gast bij RTV Apeldoorn Ellen Zoontjens

Gepubliceerd door Hans van Gerrevink

1969, Apeldoorner van geboorte en in hart en nieren gebleven. Al 25 jaar woonachtig in Osseveld-Oost. Opgegroeid met de kernwaarden van het CDA in de Apeldoornse Metaalbuurt. Enthousiast en energiek. Mantelzorgt voor moeder. Klimaatburgermeester, aanvoerder, hardloper en verbinder.