Warmte is een gevoel…

Warmte is een gevoel…

We praten er al heel lang over. De gemeente Apeldoorn werkt er al jaren aan. De wijken van de toekomst. Innoveren in energie en van het gas af. De aanleg van het eerste warmtenet in een bestaande wijk komt steeds dichterbij. Met de rioolwaterzuivering als laag-temperatuur-bron van de warmte (15 graden) en de opwaardering naar water van 70 graden met een grote elektrische warmtepomp-installatie.

Gisteravond was de politieke behandeling van het principe besluit om het te gaan doen. Na de lange aanloop. Ik maakte een compliment en bedankte de ambtelijke organisatie voor het perfecte proces dat werd doorlopen.

Kritische houding

Toch was ik – als een van de weinige partijen in de raad – best kritisch. Niet omdat ik tegen deze aanleg van een warmtenet ben, integendeel. In het kader van onze klimaatambities is een schaalsprong nodig om van het gas af te gaan. Maar…

Het is belangrijk dat iedereen kan mee doen. Huurders hoeven gelukkig geen bijdrage te leveren en krijgen zelfs een elektrisch fornuis aangeboden. Met pannen! Particuliere woning-eigenaren betalen 6000 euro maar krijgen 3325 euro subsidie en nog eens 1500 euro daarbij van de gemeente. De investering wordt dan ca. 1200 euro. Maar dat moet je dan wel hebben. En misschien moet je je huis ook nog wel aanpassen.

Gelukkig is overstappen niet verplicht en heb je nog ruim de tijd om na te denken. Gebruik dit ook. En laat je adviseren. Want ook het vastrecht van dit warmtenet is duidelijk hoger dan het vastrecht van je gas-aansluiting. Maar dus ook over de geschiktheid van je huis. Natuurlijk hoef je dan geen CV ketel meer te kopen.

Lange termijn

Maar waar ik vooral ook weinig zicht op heb is de lange termijn. Regeren is vooruit zien. Dus ik wil graag weten of iedereen die na Kerschoten komt, in de volgende wijk ook al die subsidies mag verwachten. Hebben we daar het geld voor? In het kader van energierechtvaardigheid zeg maar. Als je dat voor alle 72.000 huishoudens zou moeten doen loopt dat in de papieren.

Op lange termijn kunnen de totale kosten ook flink oplopen. Al gaat een warmtenet heel lang mee, het kost in totaal zo’n 70 miljoen. Voor slechts één van de Apeldoornse wijken. Als we alle wijken uit de transitievisie Warmte op deze wijze moeten bekostigen zijn we als gemeente jaren bezig met afbetalen. Investeren in duurzaamheid is altijd goed. Maar dit dit met je eigen ‘groene’ verstand.

De juiste wethouder

In het debat werd gekscherend opgemerkt dat er op dit dossier een hele goede wethouder zit. Dat betwist ik niet direct. Evenals het compliment van de SGP voor onze CDA Apeldoorn fractie. Maar ook de juiste mensen moeten alert en kritisch zijn en blijven. Op elkaar en op de uitvoering. Gelukkig kunnen we elkaar daar in vinden. Krijgen we tijdig inzage in voortgang of afwijkingen van het plan. Stoppen doen we niet zomaar, maar risico’s en fouten voorkomen is essentieel.

Inwoners

Maar het meest belangrijk zijn de inwoners. Het lijkt er op dat de meeste enthousiast zijn over de optie. Zeker omdat in het geheel de keuze ook een goedkopere keuze zou kunnen zijn (over de hele looptijd). Afhankelijk van de ontwikkeling van de gasprijs. Maar dat geldt voor iedereen. En warmte is voor iedereen subjectief. Voor de een is 17 graden comfortabel en voor de ander 23 graden te koud. Daarmee is warmte een gevoel. Voor ieder anders.

Ik denk dat we met onze kritische houding hebben laten zien het dossier goed te begrijpen, het college op de juiste wijze controleren en onze rol als volksvertegenwoordiger weer hebben bewezen. En de gemeente en en de inwoners van Kerschoten daarmee verder hebben geholpen.

Gepubliceerd door Hans van Gerrevink

1969, Apeldoorner van geboorte en in hart en nieren gebleven. Al 25 jaar woonachtig in Osseveld-Oost. Opgegroeid met de kernwaarden van het CDA in de Apeldoornse Metaalbuurt. Enthousiast en energiek. Mantelzorgt voor moeder. Klimaatburgermeester, aanvoerder, hardloper en verbinder.