Kies wijzer, stem wijzer!

Kies wijzer, stem wijzer!

Ik snap dat de Nederlandse politiek soms onnavolgbaar is. Dat het heel lastig is in dit brede politieke landschap een keuze te maken uit maar liefst 24 partijen op het stembiljet. Ik snap daarom ook dat je in deze tijd van gemak hulp zoekt bij allerlei (ook teveel!) online stem– en kieswijzers. Maar toch daag ik je uit: stem wijzer, kies wijzer!

Geen oproep

En nee, dit is geen oproep om op het CDA te stemmen. Dat laat ik gewoon aan jou over. Dit is een oproep je eigen wijsheid te gebruiken. Stil te staan, na te denken, je gevoel aan te spreken, lezen wat een partij wil of waar deze voor staat. En pas dán je keuze te maken en een rondje rood te kleuren woensdag.

Er zijn te veel partijen in Nederland. Van de 24 op de lijst komen er veel minder in de kamer. Het is ook bijzonder dat partijen slechts om één element zijn gebouwd. Een punt dat volgens de oprichters onder de aandacht moet worden gebracht. Een prachtige ambitie, maar wellicht succesvoller als je het punt binnen een al gevestigde partij groots op de agenda kan zetten. De kans dat je daarmee wat bereikt is misschien zelfs groter.

Breder en wijzer

Je ziet het immers vaker. Een partij rondom één issue wordt rond dat issue groot en verliest direct daarna. Het overkwam de LPF, FVD en dreigt nu zelfs met BBB te gebeuren. De laatste partij was gebonden aan de agrarische sector en het stikstof dossier. Nu dat geen thema lijkt bij deze verkiezingen (NB: het is niet opgelost!) kalft de aanhang van BBB sterk af. Zeker ook nu NSC is gelanceerd.

Partijen Nederland met een PLAN (lijst 24), met LEF (lijst 22) of voor de SPORT (niet de lijst in deze kieskring) hebben over het algemeen geen zicht op het bredere spectrum aan problemen die in Nederland moeten worden opgelost. En ik ben niet direct tegen het issue wat ze ter sprake brengen, net als de primaire grondslagen van DENK of BIJ1, maar weet niet of daar een eigen partij voor nodig is.

Samenwerken

Misschien is het goed elkaar op te zoeken. Samen te werken. Zoals ook de linkse partijen dat nu doen. Misschien uit afkalving geboren, maar nu wel een groot blok dat aandacht krijgt en de kans heeft de grootste te worden. En dat biedt perspectief, brengt aandacht en maakt dingen mogelijk.

Het CDA moet zich herpakken. En met Henri Bontenbal gaan we dat doen. Misschien niet deze verkiezingsronde, maar de basis staat weer als een huis. We gaan het dit keer na 22 november ook vasthouden. Op alle thema’s. Het vertrouwde echte CDA geluid weer laten horen. Er zijn overigens meer partijen die het CDA geluid overnemen. Bestaanszekerheid is breed gedragen, rentmeesterschap wordt door veel meer partijen uitgesproken en gemeenschapszin is onvermijdelijk als we het als maatschappij samen willen doen. De Stentor sprak zelfs over het CDA, CDB en CDC. 3x het CDA in de kamer vermomd in verschillende partijen.

Bron: de Stentor, 18 november 2023 – ZZ pag. 5
Wat is wijsheid?

Maar wat is dan wijsheid? Wat is dan wijzer? Je stem laten gaan naar de nummer 1 die uit je antwoord op 32 stellingen komt? Waarbij de nummer 2 misschien op 5% achterstand zit? Dat is een verschil van 1 of 2 antwoorden. Bij zoiets belangrijks als het landsbestuur het daarvan laten afhangen?

Nee, ik adviseer je wijzer te zijn. Kijk naar je eigen idealen. Je kernwaarden. Wie ben je, wat vindt jij belangrijk! Wat past echt bij je. Niet alleen personen, populistische uitspraken of oneliners, maar de kern van een politieke partij.

Die kern gaat vaak niet over enkelvoudige issues, maar is een maatstaf om al die issues aan te pakken. Geeft richting. Dus als die kern bij jou past, passen de oplossingen van die partij vaak ook bij jou. Voor de problemen van nu en later.

Lees een programma van uitgangspunten, lees een visiedocument. En een partijprogramma. Want democratie kost tijd. Maar voel ook vooral waar jouw kern zit. En die ken je zelf het beste. Durf daar voor uit te komen. Dan komt het wel weer goed met Nederland.

Kies wijs, stem wijs. Veel succes woensdag!

Gepubliceerd door Hans van Gerrevink

1969, Apeldoorner van geboorte en in hart en nieren gebleven. Al 25 jaar woonachtig in Osseveld-Oost. Opgegroeid met de kernwaarden van het CDA in de Apeldoornse Metaalbuurt. Enthousiast en energiek. Mantelzorgt voor moeder. Klimaatburgermeester, aanvoerder, hardloper en verbinder.