Duurzaam ondernemen – Onmogelijk?

Duurzaam ondernemen – onmogelijk?

Op de dag dat de klimaatconferentie in Egypte wordt afgerond denk ik na over mijn bezoek aan één van de duurzame ondernemingen in Apeldoorn. In de week waarin ik bijeen was met meer dan 100 raadsleden en burgemeesters om te praten over de ambities in de Cleantech Regio. Waar ik door Harm Edens werd geïnspireerd om toch nog beter na te denken over mijn eigen bijdrage aan het klimaat.

De onderneming

Al jaren ken ik mijn naamgenoot Marc van Gerrevink (nee, geen familie). Ik zat samen met hem in het ambassadeursgilde voor de Apeldoornse Kanaalconcerten. En kwam hem als duurzaam ondernemer vaak tegen op Apeldoornse festivals (zoals het Apeldoornse Drakenbootfestival bijvoorbeeld) waar Marc altijd de afvalverwerking voor zijn rekening nam.

En Marc en ik hebben al eerder met elkaar gesproken over de familienaam en waar deze uiteen zijn gaan lopen. De basis voor ons beiden ligt eind 16e eeuw in Vaassen, maar ergens in de 18e eeuw zijn onze voorouders ‘uiteen’ gegaan. Dus familie? Wellicht een heel klein beetje.

Wat is er dan zo bijzonder aan dit bedrijf?

Het zit in Apeldoorn! En ik heb een zwak voor Apeldoornse ondernemers. Lokaal is belangrijk. Net als het lokale CDA. Met allemaal Apeldoorners. Maar een andere bijzonderheid is dat het bedrijf ook al meer dan 100 jaar in Apeldoorn zit. Begonnen in het centrum, nu op één van de industrieterreinen aan de rand van de stad.

Maar nog meer bijzonder is de opgave waar Van Gerrevink BV zich mee bezig houdt. Daar waar ik dacht dat ze alleen met oud papier en oud ijzer bezig zijn heb ik inmiddels begrepen dat er nog veel meer is dat wordt gerecycled op de werf. En dat er duurzaam wordt ondernomen. Met electrische machines en een arsenaal van meer dan 1300 zonnepanelen die het bedrijf energieneutraal maken. Of – in een zonnig jaar – zelfs meer opleveren dan nodig is.

En met het uitgebreide netwerk van het bedrijf is het niet alleen in deze regio in staat diensten te leveren, maar ook ver daarbuiten.

Zonder dit een reclamespot te laten zijn denk ik zeker dat deze 5e generatie-directeur een mooi voorbeeld is van duurzaam ondernemer. Met een hart dat ook van kleins af aan bezig was met dit familiebedrijf. En de 6e generatie heeft zich inmiddels aangediend.

Wat is er nog nodig?

Als ik op bezoek ga bij inwoners, instellingen of bedrijven kom ik altijd om te luisteren. “Wat is voor jou belangrijk in deze gemeente?”, is een vraag die ik regelmatig stel. En voor dit bedrijf is uitbreiding wel een van de wensen. De ruimte is beperkt. Voor het bedrijf zelf, maar ook op de plek waar wordt gewerkt. Echt veel grond is er niet direct beschikbaar.

Maar ook de ontwikkelingen in de omgeving. Er is een plan voor veel huizen ‘aan de overkant’ (het project van PUP real-estate). Past dat allemaal wel in een vrij industrieel gebied vraagt Marc zich af. Een suggestie waar ik zo snel zelf niet aan had gedacht. En de buurt heeft zich aan de andere kant (rivierenbuurt Apeldoorn) ook al geroerd. Voldoende om over na te denken.

Leerzaam

Zo was ook dit bezoek weer leerzaam, neem ik weer wat mee terug én heb ik kunnen laten zien hoe het CDA Apeldoorn te werk gaat binnen deze gemeente. Maar vooral heb ik meegemaakt dat duurzaam ondernemen bij sommige bedrijven in de haarvaten van de onderneming zit. Én in die van de directeur.

Wil je ook eens met mij, of één van de andere fractieleden in gesprek? Neem gerust contact met ons op.

Gepubliceerd door Hans van Gerrevink

1969, Apeldoorner van geboorte en in hart en nieren gebleven. Al 25 jaar woonachtig in Osseveld-Oost. Opgegroeid met de kernwaarden van het CDA in de Apeldoornse Metaalbuurt. Enthousiast en energiek. Mantelzorgt voor moeder. Klimaatburgermeester, aanvoerder, hardloper en verbinder.